Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 204

Museumkring - Slavernij, Nederlandse koloniale periode op vier continenten in het Rijksmuseum

Museumkring - Slavernij, Nederlandse koloniale periode op vier continenten in het Rijksmuseum
Cursuscode: 204

Ook in het seizoen 2020-2021 gaan we weer op museumbezoek. Voorafgaand aan dit bezoek is er een lezing, waarin zowel de locatie als de tentoonstelling wordt besproken. De docente bespreekt de kunstenaar en de periode waarin deze zich heeft ontwikkeld of de stroming waartoe hij/zij gerekend wordt. Zo hopen we de cursist goed op het museumbezoek voor te bereiden. Het reizen zal met het openbaar vervoer worden georganiseerd.

Slavernij, Nederlandse koloniale periode op vier continenten in het Rijksmuseum

lezing vrijdag 26 maart van 10.00-12.00 uur, excursie vrijdag 2 april

Het Rijksmuseum is een eclectisch gebouw. De architect Cuypers koos voor een vermenging van gotische met renaissancistische elementen. Het museum werd grotendeels in baksteen uitgevoerd, hét bouwmateriaal van de Nederlanden. Het gebouw was bewust geen replica van een Hollands gebouw uit de zeventiende eeuw. Om het Rijksmuseum tot een gebouw te maken dat symbool stond voor heel Nederland koos Cuypers voor een stijl waarin elementen uit de hele Nederlandse architectuurgeschiedenis samenkwamen. In de tentoonstelling staat de slavernij in de Nederlandse koloniale periode centraal, van de 17de tot en met de 19de eeuw. Belicht worden landen en gebieden waar Nederland actief was in de slavenhandel en slavernij, zowel de trans-Atlantische slavernij (de driehoek NL-Afrika-de Amerika’s) met de rol van de WIC als de Nederlandse koloniale slavernij in de landen rondom de Indische oceaan waar de VOC actief was. Tevens belichten we de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf. Het levert een brede geografische, maar tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond.

 

Vrijdag 26 maart 2021
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 38,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen het overdragen van kennis te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'